Bojana Mutić, „Moda i tako to“

0
3252
Bojana Mutić, modni stilista i bloger

„Moda i tako to“, ili moda i mnogo više, rekli bismo o blogu koji nosi ovaj šarmantan naziv. Zahvaljujući autorki Bojani Mutić, modnoj stilistkinji i blogerki, ogroman broj žena kod svake nedoumice poseže za savetima ove kreativne persone koja ih znalački i sa velikom posvećenošću rešava.

Bojana Mutić, „Moda i tako to“

Osim toga, ovo je i sasvim edukativan blog. O tome smo razgovarali sa Bojanom.

Bavite se savetovanjem žena na osetljive teme. Šta obući, kakvu šminku odabrati, kako izgledati za venčanje, i mnoge druge. Da li Vam žene veruju, i kako ste ih osvojili?

Da, najveći broj upita u mom inboxu (kao i komentarima ispod postova) odnosi se na savjete koji se tiču stilizovanja, biranja adekvatne garderobe, šminke i frizure za određene prilike, ali i olakšavanje rutine svakodnevnog izbora adekvatnih kombinacija, pogotovo onih poslovnih.

Bojana Mutić, modni stilista
Bojana Mutić

Obzirom na broj tih upita, kao i prisnost koju smo izgradili svakodnevno komunicirajući, mogu reći da dame koje prate moj blog imaju veliko povjerenje u moj sud, koje sam vjerujem zaslužila, ne samo svojim neprestanim prisustvom, podrškom i dostupnošću, nego i činjenicom da svakoj osobi koja mi se obrati posvetim vrijeme i pažnju, bez obzira da li je posrijedi maturantkinja od 18 godina koja traži savjet, ili dama u 40im koja se sprema za važan poslovni događaj. Osim toga, moji odgovori su uvijek argumentovani – svaki razlog koji navedem „za ili protiv“ nekog njihovog izbora obrazložim na način koji im ulijeva povjerenje u moju objektivnost i znanje.

Bojana Mutić, modni stilista

Osim toga, one svakodnevno svjedoče i mojim ličnim izborima, stilu, načinu na koji biram i komponujem cijeli oufit, ili aranžiram svečanu trpezu, posvećenošću sa kojom pristupam izboru svakog detalja,… i to im se moje pretjerivanje i perfekcionizam dopada, jer znaju da ću sa istom pedantnošću pristupiti i njihovom stilizovanju.

Bojana Mutić, modni stilista i blogerBojana Mutić, modni stilista i bloger

Jer proteklo je dovoljno vremena i dovoljno sam im toga predstavila, što kroz svoj lični stil i stavove, što kroz stilizovanje drugih, kao i aranžiranje enterijera, da shvate da takvo moje ponašanje i stav prema stilu nisu stvar mog opredjeljenja ni profesije, to je jednostavno jedini mogući način na koji ja mogu funkcionisati. Ja ne znam drugačije, nego pretjerivati u svemu, i već se interno šalimo mojom uzrečicom i najčešće upotrebljavanim hashtagom u postovima: #samopreterano.

Koje su to „ženske muke“ koje rešavate na blogu Moda i Tako To?

Bojana Mutić: Moda i Tako To

Bojana Mutić, modni stilistaNe bih PRETERALA ako kažem – skoro sve ženske muke! Ja sam postala Milan Tarot!
Upravo zbog prisnog odnosa koji smo izgradili, muke koje Modine dame dijele sa mnom, odavno su izašle iz okvira onih modnih, jer naziv moje stranice ima nimalo zanemarljiv sufiks „i tako to“, jer se moji postovi nerijetko bave temama koje su životne, ali svakako bliske oblastima koje bi mogli definisati kao „lifestyle, fashion & beauty“ blog.

Dijelimo i recepte i savjete o pranju veša, razmjenjujemo mišljenje o omiljenim knjigama, piscima, glumcima,… Moda je poput Leksikona u koje smo se svojevremeno „upisivali“ u osnovnoj školi.

Svi ravnopravno učestvujemo u razmjeni mišljenja. Ja sam na svojoj stranici više u ulozi moderatora koji samo pokrene diskusiju ili započne temu vezano za određenu (poznatu) osobu, važan (ne)modni događaj ili pojavu, a moji pratioci, u najvećem broju dame i tek pokoji muški član, iznose svoje mišljenje u komentarima, i smatram da je to moj najveći uspjeh – što sam uspjela kod osoba koje me prate izazvati reakciju, i osloboditi ih da se izraze i bez straha kažu šta misle, da otvoreno diskutuju i pruže mi ono što je danas najvrijednije – svoje iskreno mišljenje.

Na stranu što je to divno postignuće u emotivnom smislu, to je svakako i veliki poslovni uspjeh, jer je najvrijednija valuta u današnjem marketingu saznanje o tome šta ljudi vole, žele, šta im se dopada a šta ne, a ja te informacije imam na raspolaganju svaki dan i daju mi ih dobrovoljno, znajući da ću njihove preferencije iskoristiti na najbolji način – da budući sadržaji koje kreiram budu prilagođeni onome što njih zanima, da im udovoljim i odgovorim na zahtjeve i nedoumice.
S tim da – iako se trudim da moji postovi budu prilagođeni onome što znam da većinu zanima – i dalje je značajan broj stvari koje pišem i radim za svoj ćeif, bez ikakvog prilagođavanja i ispunjavanja želja drugima, pa čak i nekih stvari za koje možda i unaprijed znam da neće naići na odobravanje većine, ali to je svakako dio mog karaktera i individualnosti koju oni, kada i ne razumiju, cijene, i vjerujem da je i taj segment, podjednako kao i udovoljavanje, ono zbog čega poštuju moj trud i rad. Iskrenost je najvažniji dio svakog odnosa pa tako i ovog. Jer ako bez ustezanja i „friziranja“ iznosite svoj stav, samo tako možete zaslužiti jednako iskrene emocije i reakcije sa druge strane.

Bojana MutićKako je koncipiran Vaš blog, kome se obraćate, ima li saveta i za muškarce?

Moj blog je sam sebe koncipirao. Bez ikakvog plana, cilja i strategije, ja sam osnovala fb stranicu Moda i tako To i web blog www.modaitakoto.com sa samo jednom namjerom, da na jednom mjestu skupim sve članke koje sam pisala za druge portale, ništa drugo, bukvalno. Sasvim slučajno je Moda prerasla u ono što je danas. Nakon osnivanja stranice 2. februara 2017. godine podijelila sam jedan dan svoje shopping iskustvo, snimajući telefonom svoju šetnju kroz butik u kojem sam kupila torbu. Taj je mini snimak izazvao takvu nevjerovatnu pažnju da sam ja ujedno bila fascinirana, oduševljena ali i tužna, jer moji članci u koje sam ulagala toliko truda i vremena nisu ni blizu izazvali toliko pažnje koliko neka usputna „glupost“.

Nakon toga sam još par puta ponovila svoje shopping izvještaje i tako je nastalo ono što danas nazivam WEB IZLOGOM, moji postovi u kojima dame izvještavam prvenstveno o novim kolekcijama, akcijama, popustima, u trgovinama odjećom, modnim dodacima, kućanskim uređajima, kao i preporukama iz kozmetičkih salona, klinika, knjižara… svega što je u polju interesovanja jedne odrasle žene, koja nema vremena da sama istražuje i bira gdje se nalazi ono najbolje i najpovoljnije.
Tek ove godine pokrenula sam Instagram profil i YouTube kanal na kojima dijelim svoje objave sa Facebook stranice koja je i dalje ostala primarna platforma na kojoj radim, obzirom da koncept mojih postova – jako opširni tekstovi i veliki broj fotografija – nisu baš u instagramerskom fazonu jer zahtijevaju prostor i bliskost koju na toj društvenoj mreži nije moguće ostvariti.
Kako god, najveći dio toga namijenjen je ženama jer one čine 97% mojih pratilaca, ali se povremeno bavim i savjetima za muškarce.

Bojana Mutić, modni stilista
Bojana Mutić, modni stilista

Vi ste kreativno biće, da li Vam ova platforma omogućava da se razvijate i šta dobijate kao povratne informacije od čitateljki?

Naravno! Zahvaljujući popularnosti svoje stranice došla sam u priliku da se bavim realizacijom ideja koje oduvijek imam ali za njih nisam imala prostora, vremena ili sredstava… i ono najvažnije, nekoga kome bih to pokazala. Sada, sa Modinom publikom, svi su moji kreativni poslovi dobili smisao, pažnju i priznanje, koje je svakako podstrek za dalji razvoj, jer, kao i svaka „umjetnička duša“ moja se kreativnost ne zaustavlja na kreiranju odjeće, sklapanju odijevnih kombinacija, stilizovanju, aranžiranju i opremanju enterijera, već se dotiče svakog detalja koji me okružuje. U svemu vidim mogućnost za kreativno izražavanje, bilo da je posrijedi pisanje uvodnog teksta za post ili ukrašavanje uskršnjih jaja.

Sve te moje „kreacije“ sa velikim zanimanjem se prate na Modi, reakcije su daleko više od
onoga što sam ja mogla i zamisliti da bih mogla izazvati svojim radom, jer je meni sve to što činim uobičajeno ponašanje, i tako je oduvijek, i zapravo me fascinira, da ono što sam
oduvijek smatrala normalnim i podrazumijevanim, druge oduševljava.

To je zaista predivan osjećaj, jer njihove se reakcije ne završavaju samo na oduševljenju – ono što je najvažnije je, da ih inspirišem i motivišem da se i oni potrude, promijene, posvete pažnju detaljima, i naposlijetku samima sebi, jer najviše me raduju poruke u kojima mi pišu da su zahvaljujući meni otišle kod frizera prvi put poslije dugo vremena, da su se lijepo obukle, našminkale, dotjerale ili napravile princes krofne po mom receptu i da su im konačno uspjele!

I što su mi počele vjerovati da je briga o izgledu zapravo briga o sebi i dio samopoštovanja, i da je to vrlo važan dio naše ličnosti, jer način na koji se oblačimo, odjeća, uopšte izgled neke osobe, jesu prvo što vidimo na toj osobi, prvi dojam koji stičemo o nekome, vrlo važan dio neverbalne komunikacije, jednako kao i ponašanje. Svojim izgledom govorimo prvenstveno o sebi, ali i iskazujemo poštovanje (ili nepoštovanje) prema osobama mjestu ili događaju na kojem se nalazimo, i ja se trudim da ih podsjetim na važnost prikladnog izgledanja i ponašanja, jer je i bonton jedna od vrijednosti koje su stradale u moralnoj degradaciji današnjeg društva.

Da li se za Vaš blog može reći i da je edukativni?

Kako da ne, moj blog je prvenstveno to. Kao takav je i počeo sa svojim postojanjem. Jer ja sam pisala modne članke isključivo na temu savjeta kako da adekvatno organizujete svoj ormar, kojim modnim formulama da složite 100 kombinacija od 10 odijevnih predmeta, kako da sačinite idealan spisak za kupovinu, kako da znate koja odjeća pristaje vašem obliku tijela, kako vizuelno da suzite, izdužite ili naglasite određene dijelove tijela, kako da se odijevate u trudnoći, kako da kombinujete boje, slažete uzorke, kako da napravite punđu, pletenicu, uvijete kosu, kako da se našminkate i koju šminku da koristite ovisno o tipu i boji vaše kože, očiju, u skladu sa godinama, prilikom itd… zaista je mnogo savjeta koje dijelim kroz svoje članke i postove i to je ono što moj blog razlikuje od onoga što danas uglavnom podrazumijeva pojam bloger/influencer. Jer ja se, za razliku od tipičnih beauty fashion blog profila na društvenim mrežama (prvenstveno Instagramu) ne bavim isključivo promocijom (drugih) niti samopromocijom – ja prije svega pomažem drugima da donesu ispravne odluke po pitanju kako modnih tako i drugih izbora za koje se, na osnovu svog iskustva, usudim dijeliti savjete.

U posljednje vrijeme često potenciram priču o bontonu, prikladnosti, uopšte vrijednostima koje su potpuno zaboravljene i zanemarene u sveprisutnoj borbi za prava, individualnost i slobodu, koji se nažalost pogrešno interpretiraju prvenstveno kroz zanemarivanje bilo kakvih pravila i pristojnosti, jer danas se smatra da sloboda podrazumijeva nemar, a to nije tako. Tražiti prava i slobodu u izražavanju (svakom, pa i odijevnom) podrazumijeva i da poštujete određene obaveze – pravo mora biti jednako obavezi – to je oduvijek bila dvosmjerna ulica.

Koji je Vaš umetnički kredo?

Samo preterano! Uvijek iskreno, sa osmijehom na licu i ljubavlju u srcu!

 

POSTAVI ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Molimo vas da upišete ime