U Zlatiborskom okrugu, tačnije između planine Tare i Zlatibora nalazi se filmsko etno-selo po imenu Drvengrad. – Mećavnik – Kustendorf.

Izgrađen je na brdovitom delu po imenu Mećavnik, koji se nalazi iznad sela Mokra Gora.

Drvengrad – Mećavnik – Kustendorf je etno-selo koje je izgrađeno tako da podseća na grad. Na samom ulazu u selo nalazi se velika glavna kapija, koja stazom vodi ka drvenoj pravoslavnoj crkvi. Ovde možete videti mnogo zanimljivih stvari.

Centralni mali trg je popločan drvetom, a okolo su raspoređene male drvene kuće. Filmski reditelj, osnivač Drvengrada, Emir Kusturica označio je i ulice Drvengrada, koje nose nazive po poznatim piscima i glumcima. U sklopu ovog drvenog gradića nalazi se i lepo uređen restoran, bioskop i prodavnice suvenira.

Drvengrad - Mećavnik - Kustendorf - Mokra Gora
Drvengrad – Mećavnik – Kustendorf – Mokra Gora

Sve je u stilu drveta, a planinski vazduh daje posebnu svežinu Drvengradu.

Ovde možete pronaći i smeštaj, jer je Drvengrad priznat kao grad-hotel i poseduje četiri zvezdice.

Možete takođe uživati u ukusu domaćih kolača i sokova u drvenim malim poslastičarnicama ovog malog gradića. Bilo da rezervisali smeštaj upravo ovde ili u blizini na Zlatiboru, nemojte izostaviti posetu jednom od najzanimljivijih graditeljskih poduhvata u Evropi.

Drvengrad - Mećavnik
Drvengrad – Mećavnik

Kremna

Šarganska osmica
Šarganska osmica

Kremna su udaljena od Kaluđerskih Bara 9 km.. Centar oblasti je selo Kremna, rodno mesto proročke familije Tarabića. Drugo veliko selo Kremanske oblasti je Mokra Gora. Na zapadnoj granici Kremanske oblasti, na prelazu ka Tari, nalazi se selo Bioska.

Kremanska oblast se na severu graniči sa planinom Tarom, na istoku sa užičkim krajem, na jugu sa drugim delovima Zlatibora  a na zapadu sa Republikom Srpskom (BIH).

Tarabići

U 19. veku u ovom selu su živeli Tarabići, poznata porodica za koju se u narodu vjeruje da su bili vidoviti, a poslije njih se pojavilo još nekoliko osoba koje su tvrdile to isto za sebe (Stanoje Mulić, Jovo Krpa, Stevan Mulić, Bude Bogosavljević, Miloje Đurđić, Milun Nešović i dr.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Molimo vas da upišete ime