Etno selo Stanišići, Republika Srpska

0
639
Etno selo Stanišići

Na mapi balkanskih turističkih destinacija svakako bi trebalo posetiti Etno selo Stanišići u Republici Srpskoj, koje se nalazi na izlazu iz Bijeljine, tri kilometra od Pavlovića ćuprije i na oko 135 kilometara od Beograda.

Etno selo Stanišići

Izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života.

Ovde se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Etno selo Stanišići
Etno selo Stanišići – Vodenica

Etno Selo „Stanišići“ osnovano je 2003. godine,

zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. veka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

U selu se danas izdvajaju dvije celine. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istoriskog i religiskog značaja.

Selo čine vodenice, mljekarnik, kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće

Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vreme sezone mlevenja žita.

Mljekarnik je iz 1948 godine. To je zgradica za preradu mleka i čuvanje mlečnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Mlekarnici su bili dobro provetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile.

Etno selo Stanišići
Etno selo Stanišići – Velnes i spa

Kuće pripadaju dinarksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gdje su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju.

U jednoj od kuća smještena je suvenirnica koja nudi proizvode starih zanata i domaće radinosti.

U fazi izgradnje je još nekoliko objekata u koje će biti smeštena kovačnica, tkačnica i grnčarska radionica. Svi objekti ove celine smešteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.
Duhovna celina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mesta obeleženih pravoslavljem.

Sa svetovnim delom sela povezano je velikim kamenim mostom

koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Krstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu koja postoji na Aljasci.

U srcu ove celine je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja.

Etno selo Stanišići
Etno selo Stanišići – Vodenice

Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primjerak srednjevekovne gradnje.

Etno selo Stanišići
Etno selo Stanišići – Nojeva Barka

U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Molimo vas da upišete ime