Kamera Sony Alpha a9 – Izbor profesionalaca

0
813
Foto aparat Sony Alpha a9
Foto aparat Sony Alpha a9

Promocijom modela Sony Alpha a9, Sony je pomerio granice u klasi aparata namenjenih naprednim amaterima i profesionalcima.

Novi Sony Alpha a9

Potpuno nov čip popularnog „lajka“ formata rezolucije 24 megapiksela omogućava fotografisanje brzinom od 20 snimaka u sekundi.

Novi Sony Alpha a9 pripada klasi naprednih fotoaparata sa izmenljivim objektivima, ali bez ogledala, kao kod klasičnih SLR aparata. Pored kompaktnijeg kućišta ova konstrukcija u kombinaciji sa novim superbrzim čipom omogućava fotografisanje brzinom od 20 fotografija u sekundi, ali bez zamračenja tražila kroz koje se kadrira, jer nema klasičnog ogledala.

Sony Alpha A9
Sony Alpha A9

Velika brzina rafalnog fotografisanja

ne bi bila preterano korisna da nema i auto-fokusnog sistema koji bi mogao to da podrži, kako bi sve fotografije bile oštre. Za to su zadužene čak 693 autofokusne tačke koje su sposobne da prate i u fokusu zadržavaju i najpokretljivije subjekte fotografisanja.

Nova je i baterija, koja ima 2,2 puta veći kapacitet. Fotografije se memorišu na praktične i pouzdane SD kartice, a omogućen je i bežični prenos fotografija, što je odlična opcija u studijskim uslovima snimanja.

Sony A9

Sve počinje od tzv. stacked Exmor RS CMOS senzora od 24.2MP, koji u kombinaciji sa unapređenim procesorima BIONZ X i LSI pruža neverovatno brzu obradu podataka i donosi apsolutno nečujni elektronski zatvarač, koji se odlikuje maksimalnom brzinom od 1/32000s.

Foto aparat Sony
Foto aparat Sony

Impozantna snaga procesuiranja podataka rezultira u stopi rafala od 20 fps sa kontinuiranim fokusom, i to za 362 JPEG i čak 241 RAW fajla u nizu!

Kada je u pitanju autofokus, Sony ILCE-9 ponovo pruža brojke od kojih zastaje dah.

Fast Hybrid AF sistem poseduje 693 AF

Njegov Fast Hybrid AF sistem poseduje 693 AF tačke sa detekijom faza, koje pokrivaju 93% kadra, dok AF/AE tracking u LV režimu iznosi čak 60 fps, što znači da bukvalno nema propuštenih mikro sekvenci tokom rafala! Što se tiče videa, podrazumeva se da je 4K.

Sony A9 snima u rezoluciji 3840 x 2160 na 30 fps koristeći sve piksele sa senzora (nema pixel binning-a).

ugrađena stabilizacija slike

Bitna stvar je da A9 poseduje ugrađenu stabilizaciju slike, i to u 5 osa, što obezbeđuje korekciju brzine zatvarača u 5 koraka. Kada je reč o kadriranju, Sony A9 na raspolaganju ima pokretni TFT LCD ekran osetljiv na dodir, sa dijagonalom od 3″ i rezolucijom od 1.440.000 tačaka, kao i potpuno novo tražilo vredno opisa – Quad-VGA OLED Tru-Finder.

Foto aparat Sony Alpha a9
Foto aparat Sony Alpha a9

To je elektronsko tražilo sa rezolucijom od 3.686.4000 tačaka. Ono što je specifično za njega jeste da je to tražilo sa najvišom rezolucijom među Sony Alpha fotoaparatima do sada.

Optički dizajn je takav da poseduje dupli asferični element

To donosi uvećanje od 0.78x, a prekrivenom je ZEISS® T* Coating premazom i fluorom. Povrh svega, može se čak podešavati njegova stopa frejmova – na 60 ili 120 fps – kako bi se najbolje ispratila akcija.

Sony A9 može još da se pohvali sa dva slota za memorijske kartice, novom baterijom NP-FZ100, koja pruža autonomiju od čak 650 snimaka, kontrolnim točkićem za podešavanje režima fokusa (Zone, Flexible Spot, Expanded Flexible Spot), AF ON tasterom za aktivaciju autofokusa u toku rada, AF džojstikom sa zadnje strane (koji omogućava promenu fokusa sa jedne tačke na drugu), Ethernet portom (LAN terminal) za prebacivanje podataka na FTP server, Wi-Fi funkciju sa NFC i Bluetooth podrškom…

Čitava ova mašinerija smeštena je u omaleno, zaptiveno telo izrađeno od legure magnezijuma, čija je težina 673g (uključujući bateriju). Sony A9 sa sobom donosi i grupaciju nove dodatne opreme. Osim pomenute NP-FZ100 Li-Ion baterije, tu su još i VG-C3EM Vertical Grip, NPA-MQZ1K Multi-Battery Adaptor Kit (koji može da puni do 4 baterije; sa njim se dobijaju dve FZ100 baterije), GP-X1EM Grip Extension, FDA-EP18 Eyepiece Cup, BC-QZ1 Battery Charger (brzi punjač; puni novu FZ100 bateriju za 2.5 sata) i PCK–LG1 Screen Protect Glass Sheet (štitnik LCD ekrana; ne utiče na touch funkcije ekrana).

Naravno, sva dodatna oprema kupuje se zasebno. Prvi korisnici Sony A9 prijavili su da, u uslovima visoke temperature, posebno u toku rada na suncu, fotoaparat pokazuje upozorenje da može doći do pregrevanja. Kompanija Sony nije želela da ništa prepusti slučaju, tako da je lansirana nova verzija firmware-a (1.01), koja je korigovala funkcionalnost upozorenja od pregrevanja, tako da više ne dolazi do ovog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Molimo vas da upišete ime