Gordana Stanković: Pegla je najbolja moja drugarica

0
1690
Gordana Stankovic - enkaustika
Gordana Stankovic - enkaustika

Gordana Stanković je zaposlena u RTS i obavlja poslove realizatora našeg najgledanijeg porodičnog kviza TV Slagalice.

Iako je to vrlo zahtevna i specifična forma posla, ona to obavlja sa lakoćom i mnogo ljubavi. Ipak, kada odgovori na sve poslovne zahteve, još uvek joj ostaje dovoljno slobodnog vremena da ostatak dana provede onako kako samo njoj prija. Tada zaboravlja na sve tekuće probleme i posvećuje se jednoj specificnoj i krajnje neobičnoj umetnosti.

Enkaustika je stara, neobična i vrlo inpresivna slikarska tehnika

Zanimljivo je da je enkaustika stara, vec zaboracljena tehnika slikanja o kojoj i dan danas mnogi pokusavaju da saznaju nešto više. Pretpostavka je da su enkaustiku koristili Egipćani tako što su boje vezivali istopljenim voskom, koji su potom izlivalina drvenu ili mermernu ploču, da bi metalnim stapicem crtali ili pisali po njoj.

Enkaustika je stara slikarska tehnika
Enkaustika je stara slikarska tehnika

Radovi su se okončali tako sto bi umetnik ohladjeni vosak ponovo zagrejao usijanim gvozdenim predmetom. Tako su se boje pretapale u vosku.

Dela oslikana ovom tehnikom su neobično otporna na vreme.

Boje ostaju nepromenjene. Sačuvani su neki portreti koji su stari više od 1800 godina. Enkaustika je korišćena i u vizantijskom periodu, ali sa pojavom tempera ova neobična tehnika polako odlazi u zaborav. Sa arheoloskim iskopinama zidnih slika u Pompeji i Rimu,u 18. veku se ponovo javlja interesovanje za enkaustiku, tako da se slikari i danas bave njenim usavršavanjem, jer ona daje fantastične slike koje ne mogu biti toliko impresivne da se rade u bilo kojoj drugoj tehnici.

Gordana Stankovic - enkaustika stara slikarska tehnika
Gordana Stankovic – enkaustika stara slikarska tehnika

Danasnja enkaustika je modifikovana. Radi se vostanim bojama, pomoću pegle, ali one starinske, bez pare. Dobro je imati pčelinji vosak, ali sasvim dobro može da posluži i obična sveća. Površina mora biti glatka, kako bi pegla mogla da klizi.

Peglu u ruke

Gordana je počela sa malom putnom peglom i ostacima vostanih boja koje su bile zaboravljene u nekoj fioci kada su njena deca završila školu.

Danas Gordana stvara neobično lepe slike neverovatnih, razlivenih boja, nijansi i oblika. U njenim slikama svako vidi nešto drugo, nešto zanimljivo, nešto što podseća na radjanje, budjenje, cvetanje, igru leptira, bujanje trave, vrtloge vode…

Vatromet boja

Svaka slika je unikatna, neponovljiva, originalna i jedinstvena.
Pegla ne mora uvek biti sinonim muke i teškoće. “Plesom” pegle po glatkim površinama Gordana je pronasla sebe i uživa u svakodnevoj igri boja koje privlace pažnju i interesovanje sve većeg broja uživalaca njenog zaista nesvakidašnjeg stvaralaštva.

POSTAVI ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Molimo vas da upišete ime