Nokia 7 Plus: Upečatljiv dizajn, odlične kamere, Android One

0
848
Nokia 7 plus
Nokia 7 plus

Nokia 7 Plus je prvi HMD-ov telefon sa 18:9 ekranom i za sada jedini takav model u portfoliju finskog brenda.

Nokia 7 Plus, Telefon na koji zaista možete da se oslonite

Isporučuje se u atraktivnom pakovanju, u kome se pored standardnih stvari nalaze i kvalitetna providna silikonska maska i brzi punjač sa USB Type-C kablom.

Na prvi pogled čini se da je glavna „meta“ Nokijinih dizajnera bio Pixel 2 XL, s kojim ovaj model deli slična dizajnerska rešenja, kao što su idealno zaobljene ivice i šestoslojna keramička obloga na zadnjoj strani koja je daleko prijatna na dodir od metala (ova sličnost je posebno evidentna na beloj varijanti telefona).

Nokia 7 Plus

HMD je sve to začinio i sopstvenim idejama, od kojih se najviše ističe bakarna „pozlata“ na ivicama i oko ekrana, modula kamere i tastera za uključivanje i regulaciju jačine zvuka.

Prednjom stranom dominira 18:9 ekran impozantnih gabarita, koji je opremljen i posebnim polarizacionim filterom koji poboljšava čitljivost na dnevnom svetlu.

Zaštitu od mehaničkih oštećenja obezbeđuje Gorilla Glass 3 staklo, koje se u praksi više puta pokazalo kao idealno rešenje (čak i bolje od četvrte generacije).

Kvalitet slike odgovara najboljim IPS ekranima, što podrazumeva odlične uglove gledanja, dobar prikaz boja i savršenu oštrinu (umesto always-on funkcije koja je karakteristična za AMOLED ekrane. Ovde postoji Guglova Glance opcija koja na ekranu u režimu mirovanja kratko prikazuje pristigla obaveštenja).

Ekran je dovoljno prostran da se komotno koristi u dual screen režimu, a posebno je zgodno to što se ekran može podeliti na trećine.

Kvalitet zvuka u slušalici je odličan

Pored obilja prostora za skladištenje, Nokia 7 Plus pruža mogućnost korišćenja dve SIM kartice u hibridnoj kombinaciji (postoje i single SIM varijante) i nudi raskošnih 64 GB u internoj memoriji (više nego dovoljno, ako se uzme u obzir da Google omogućava čuvanje fotografija visoke rezolucije u oblaku bez dodatne naknade).

Kvalitet zvuka u slušalici je odličan, jačina i stabilnost mrežnog i WiFi signala takođe, a posebna pohvala ide na račun Bluetooth konekcije koja je osetno bolja nego kod prošlogodišnje Nokije 6. NFC je svakako još jedan plus.

nokia.com: Nokia 7 Plus

Nokia 7 plus pripada klubu potpisnika AndroidOne
Nokia 7 plus: Upečatljiv dizajn, odlične kamere, Android One

Nokia je opremljena brojnim senzorima, ali ne i barometrom, koji i dalje ostaje opcija rezervisana za najskuplje modele.

Ono što nas više nervira od barometra i nedostajućeg FM radio tjunera je izostanak signalnog LED svetla, što je propust koji se svakako mogao (i morao) izbeći.

To što ambijentalni ekran izbacuje obaveštenja u momentu kada se pojave znači samo da ih nećete propustiti ako ste u tom trenutku kraj aparata.

Otključavanje putem prepoznavanja lica u ovom trenutku nije podržano, ali to ne znači da se ova opcija neće pojaviti u nekoj od budućih nadogradnji softvera.

Nokia 7 plus pripada klubu potpisnika AndroidOne programa

što znači da je opremljena „čistim“ i redovno ažuriranim Androidom za koga je obezbeđena kompletna podrška u trajanju od dve godine, a kroz redovne mesečne zakrpe i duže.

Uprkos naizgled svedenom izgledu, operativni sistem je od sistemske memorije otkinuo dobrih 14 GB, što nije nimalo skroman zahvat ako se uzme u obzir potreba za dodatnom instalacijom vidžeta i aplikacija kojih u „golom“ Androidu jednostavno nema (jedna takva aplikacija je smislen program za manipulaciju fajlovima, jer takav u osnovno paketu ne postoji).

ZEISS optika – ekskluzivno na telefonima marke Nokia

Kamera na novoj Nokiji zasniva se na onoj iz modela Nokia 8, što podrazumeva dvostruku kameru sa ZEISS optikom koja je postavljena iznad sva tri senzora.

Dve zadnje kamere nude veći otvor blende (f/1.75) i senzore sa većom fizičkom površinom piksela (1,4 µm), što u praksi daje bolje rezultate od kamere u Nokiji 8 kada se snima u mračnijem okruženju.

Druga kamera ima telefoto sočivo sa upotrebljivim dvostrukim optičkim uvećanjem, otvorom blende od f/2.6 i senzorom sa nešto sitnijim pikselima (oko 1 µm). Obe kamere umesto optičke nude digitalnu stabilizaciju slike, koja se ostvaruje pomoću žiroskopa. Kvalitet fotografija snimljenih na dnevnom svetlu prevazilazi sva očekivanja (kao i neke mnogo skuplje telefone), mada postoje manji problemi sa automatskim fokusiranjem.

Pozitivan utisak prenosi se i na prednju kameru, koja nas je častila zaista sočnim selfijima.

U mračnom okruženju Nokia 7 Plus se snalazi bolje od većine drugara iz klase, pa i od mnogih „generala“ iz gornjeg doma: problem sa automatskim fokusiranjem i ovde se povremeno javlja, ali je šum na slici minimalan.

Nokia 7 plusTreba istaći i fantastičan dinamički opseg fotografija, što je možda i najvažnija karakteristika za svakodnevno „škljocanje“. Ako imate znanja i strpljenja, sve najvažnije parametre snimanja možete štelovati ručno, u okviru Pro režima.

Nokia 7 Plus

Omogućuje i snimanje Bothie fotografija i videa zapisa, na kojima se u realnom vremenu stapaju slike sa prednje i zadnje kamere, a tu je i uverljiv softverski bokeh sa opcijama za naknadnu obradu slike. Kvalitet video snimaka je izvrstan, pri čemu 4K snimci odišu kristalno jasnim prikazom, stabilnom slikom i posebno kvalitetnim ambijentalnim zvukom koji se beleži pomoću tri aktivna mikrofona u telefonu.

Izdvajaju se i opcije za snimanje uživo na popularnim mrežama Youtube i Facebook, kao i opcija za usporeno snimanje. Konačno, i prednja kamera se izdvaja nestandardno visokim kvalitetom, i to ne samo visokom rezolucijom nego i širokim uglom snimanja i oštrinom prikaza.

Priči o prednostima Nokije 7 Plus ovde nije kraj.

Pored velikog ekrana i odlične kamere, Sedmica „šije“ konkurente i odličnom autonomijom koja počiva na bateriji kapaciteta 3800 mAh: tokom višednevnog testiranja radni dan smo redovno završavali s oko 40% preostalog kapaciteta, uz uobičajeno korišćenje (korisnici skromnijeg apetita bez problema će sastaviti i dva cela dana bez punjača).

Procesor i baterija podržavaju i brzo punjenje, a uz punjač koji se isporučuje u prodajnom paketu možete računati da kompletan ciklus punjanja „od nule“ neće trajati više od 80-90 minuta (za dopunjavanje do 50% dovoljno je tek oko pola sata „kuvanja“).

Sve u svemu, telefon se izdvaja kao pobednik sezone u srednjoj klasi.

Nokia 7 plusBudući da cenovno pripada višem srednjem segmentu, prva sintagma koja se obično koristi za zaključak priče o telefonima srednje klase glasi: idealan odnos uloženog i dobijenog. Kako je ova konstrukcija izlizanija od gradskog autobusa – jer sve je više modela koji nose nalepnicu „najbolja kupovina“ i, objektivno gledano, većina ovih telefona zaslužuje sve pohvale kada je u pitanju kvalitet dizajna, hardverskih komponenti i softvera – u ovom slučaju kao prvo merilo kvaliteta ističemo utisak da se radi o uređaju koji, sveukupno gledano, ostavlja utisak najbliži premium modelima kao što su Pixel 2 XL, Galaxy S9, iPhone 8, LG G7 ThinQ i slični.

Fantastičan kvalitet izrade, svež dizajn, odličan ekran, brz i štedljiv procesor, sjajne kamere i izvanredna autonomija sigurno će biti dovoljno preporuka da pri sledećoj kupovini ozbiljno razmotrite ovaj model.

Nokia 7 Plus
OS: Android 8.1 (Oreo); Android One
Procesor: SDM660 Snapdragon 660
Memorija: 64 GB, 4 GB RAM
Kamera: Dual 12 Mpx + 13 Mpx / 2160p@30fps; 16 Mpx, 1080p @30 fps
Ekran: IPS 6“, 1080 x 2160 (403 ppi)
Povezivanje: LTE Cat6, WiFi ac, BT 5.0, NFC, GPS, USB Type C
Ekstra: 2x optičko uvećanje
Baterija: 3800 mAh
Dimenzije: 158,4 x 75,6 x 8 mm, 183 g

POSTAVI ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Molimo vas da upišete ime