Stefana Stanivuk Veselinović: Pisac je rođen tek kad vlada talentom kao zanatom

0
1675
Stefana Stanivuk Veselinović: Pisac je rođen tek kad vlada talentom kao zanatom
Stefana Stanivuk Veselinović: Pisac je rođen tek kad vlada talentom kao zanatom

Jedna od boljih definicija talenta je da je on osećaj za meru, a Stefana Stanivuk je sasvim svesna toga da je pisac rođen tek kad vlada talentom kao zanatom. Shodno tome, učila je od profesionalaca o umetnosti i pisanju, iako je pravnik po struci.

Svestrana, radoznalog duha, ova mlada žena bavi se i ljudskim pravima, učestvuje u raznim kvizovima kako bi istražila sebe. Autor je knjige, „Tajna bele ptice“ a uskoro će predstaviti roman „Duša na raskršću“.

Kako pravnik spozna pisca u sebi, odnosno, te dve krajnosti?

Primetila sam da je često uverenje da prava i pisanje ne idu jedno sa drugim, a zapravo, mnogi veliki pisci su bili pravnici. Na primer, Lav Tolstoj i Emil Zola su studirali prava, mada, nisu ih završili. Jedan od najprodavanijih autora današnjice, Džon Grišam, je pravnik i deset godina je radio u advokaturi.

Od naših poznatih pisaca, pravnici su bili Joakim Vujić, Jovan Sterija Popović, Laza Kostić, Jovan Jovanović Zmaj, Jovan Dučić, Branislav Nušić, Milan Rakić i mnogi drugi. Od savremenih, popularnih, naših, kao primer mogu navesti Marka Vidojkovića.

Bavite se ljudskim pravima, odnosno, položajem žena u drustvu. Šta biste nam na tu temu rekli?

Bavljenje nije izraz koji bih upotrebila kad govorim o svom odnosu prema ljudskim pravima i položaju žena u društvu. To je samo jedna od mnogobrojnih oblasti koje me interesuju, pa sam, u skladu sa tim, išla na radionice i seminare.

Na tu temu bih mogla reći mnogo toga, pa je vrlo moguće da u budućnosti to učinim kroz pozorišni dramski tekst ili satirične priče, držeći se pravila – ne kaži, već pokaži.

S obzirom na to da ste učestvovali u mnogim kvizovima, u nekima i pobeđivali, da li Vam je izazov da se predstavite drugima ili spoznate sopstvene mogućnosti?

Da, učestvovala sam u mnogim kvizovima, a pobedila u Najslabijoj karici, na tadašnjoj BK televiziji i u Ruskom ruletu, na Pinku. To su, pre svega, bila uzbudljiva i zabavna iskustva i to je bio glavni motiv mog učešća. Pobede su došle kao šlag na tortu. Čini mi se da me u životu ne vodi želja za dokazivanjem, već čista radost koju rađa isprobavanje nečeg novog, širenje sopstvenih granica, izlazak iz zone komfora.

Kako se osećate kao žena u ovom, ipak, muškom svetu?

Osećam se kao večito dete. Na svet gledam očima punim radoznalosti i entuzijazma, i srcem punim saosećanja i nežnosti. Ko god ima takav stav, svet je njegov.

Posle knjige poezije, stvorili ste roman. Šta je vodilo tome?

Želja da pišem romane postojala je u meni od malena. Mislim da je nastala iz dva izvora. Prvi je – strastvena ljubav prema čitanju, a drugi je – izuzetno živi, neobični snovi koje skoro uvek zapamtim nakon buđenja (često i zapišem). Ipak, smatrala sam da bujna mašta i neiscrpna inspiracija nisu dovoljni da bih postala pravi pisac, pa sam završila dve škole kreativnog pisanja, prvu kod profesora književnosti, jednog od najprevođenijih srpskih pisaca, Zorana Živkovića, pri Filološkom fakultetu (jezik, stil, pripovetka), a drugu kod najkontroverznije srpske književnice, Isidore Bjelice (roman, scenario, drama, gostujući profesori, teorija i praksa, PR i marketing, kontakt sa izdavačima…)

Takođe sam čitala savete mnogih poznatih pisaca, slušala online predavanja o tehnikama pisanja, jer smatram da je pored talenta, potrebno izučiti i zanat pisanja raznih književnih formi i žanrova.

Stefana Stanivuk Veselinović

Kakve su još Vaše ambicije, šta Vam trenutno zaokuplja pažnju?

Ne bih to nazvala ambicijama. Pre bih rekla da mi je to životni san – da stvaram mnogobrojna prelepa književna dela u čijem će čitanju, ili izvođenju, možda filmskim adaptacijama, uživati što više ljudi.

Koji je Vaš umetnički kredo?

Biti pisac nije cilj, već put kojim želim da koračam celog svog života. Pisanje je čudesna moć da se živi mnogim različitim životima u okviru jednog i da se i drugi povedu sa sobom, u uzbudljiva iskustva i avanture.

Stefana Stanivuk Veselinović

Kako doživljavate sebe u krajnjem smislu, suštinski?

Sebe doživljavam kao devojčicu u duši, punu saosećanja, razumevanja i ljubavi prema ljudima i svetu koji me okružuje, koja ume da se raduje malim stvarima, da bude spontana i da uživa u trenutku. Pisanje i, pre svega, moja porodica – suprug Željko i ćerkica Medena, su dve strane medalje moje sreće.

„Ovo je naša zemlja, naše vreme
nametnimo njima naše teme!“

kažu pametna deca u ovoj pesmi.

Pametna deca
Tekst: Stefana Stanivuk Veselinović
Muzika i aranžman: Alen Marković i Igor Mihaljev
Video: Alen Marković (videvo.net-Kiril Dobrev, Videvo)

POSTAVI ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Molimo vas da upišete ime